Starting a new blog

Starting a new blog

Svensk version längre ner. Swedish follows after the English entry.

It's time to start a new blog to just write about daily life and general opinions.

I'll try to write this both in English and in Swedish as I have friends that prefer one of them.

To kick this off I'll write about the Swedish music festival. It has always been one of the most watched shows every year and opinions about the format is usually very strong. Why the Swedish television has to keep changing it and hasn't found a format that works even after 40 years.

This year it has turned into a sms/phone voting feast. The watcher is expected to first vote for songs to get to the final, then again to pick songs from those that will be in two duels and then again on the song to win it's duel. I think the least I'd want would at least to see the song live for each time a vote is requested. But overall I'd like to ban voting from it as the show is nice and it is fun to see the music and see which song is picked, but when the format is made up just to allow as much sms/phone voting as possible, it makes the show much less than it could be. It used to be that a set of jury members from different parts of Sweden voted to find the best songs. I think that was much better as it allowed the show to focus on content and musical quality and not on how to push as much voting as possible.

The reason is particularly annoying is that we pay for this TV through taxes and a mandatory fee. Then for it to turn it's shows into even more ways to ask for money doesn't feel right. I do not want to pay money just so that someone can ask me for money. The channel is not allowed to have commercials as it is government financed, but it would be preferable to these shows that just focuses on how to get sms and phone voting to generate a large profit for them.

My next gripe is on how Petra Mede, the host of the show, behaves. This is a show that traditionally has been very nice and everyone behaves as if they like everyone. Petra is now making snide comments and trying to be somewhat mean to every contestant she sees. The problem is that it becomes so unbearably embarrassing to see someone trying to be funny and mean at the same time and just not pulling it of at all. It is so bad that I have to walk away from the TV when she is doing her mid show interview with the contestants. I don't think this is Petra's fault, but the guys who are in charge has probably dreamt up this as their vision for a modern format of this show. That combined with some half baked, corny, and lame sex jokes just doesn't do it for me. I watch it for the music, but the rest does not support the show it makes it much less enjoyable.

I'll try to find something more positive to write about next time, this just felt too important to me to not write about.

————————————

Det är dags att starta en ny blog om livet i allmänhet och åsikter jag har om olika saker. Jag kommer försöka skriva på engelska och svenska här eftersom jag har kamrater som kan tänkas vilja läsa någon gång som bara behärskar ett av språken.

Bry er inte om att försöka kolla översättningen om det inte bara är ett ord ni är intresserade av, jag kommer inte försöka ha det som strikt översatt utan mer skriva om samma sak med vad de som talar ett visst språk kan vara intresserade av.

Den här första posten kommer handla om melodifestivalen som TV borde funnit ett bra format för efter mer än 40 år. Men det verkar inte så eftersom årets format inte är lyckat alls. Åtminstonde tycker jag hemskt illa om det.

Varför behöver vi genomlida en sms och telefon röstningsfest varje vecka. Om vi betalar license och skatt för rikstelevisionen så borde väl det göra att TV inte sen skall använda programtiden till att försöka lura av oss ännu mer pengar. Som det är nu försöker de få oss att rösta tre gånger i varje program, och då har artisten bara uppträtt en gång. Jag skulle vilja att de förbjöd sådana röstningar i statsfinansierade medier. Jag tycker om musiken och uppträdanden, men resten gör programmet så mycket billigare. Mellansnacket borde vara till för att förbättra programmet, men jag ser inte att någon del i mellansnacket hjälper alls. Möjligen om man bortser från presentationen av artisterna med fotoväggen, den är helt OK.

Jag tycker heller inte om Petra Mede. Det är faktiskt så illa att jag måste gå ifrån TVn när hon har sitt mellansnack med artisterna efter att alla sjungit. Men jag tycker illa om alla gånger hon pratar. Varför måste de ha henne att försöka vara elak och spydig hela tiden? Det passar inte det här programmet och hon är så pinsamt dålig på det. Jag tror inte att det är hennes fel, åtminstonde inte enbart, eftersom den delen säkert är bestämd av höga chefer på SVT.

Sen de dåliga, mesiga, och misslyckade sexskämten gör det hela till en fars. Jag ser det för musiken och artisterna, men kunde jag slippa resten skulle jag tycka mycket bättre om programformatet.

I nästa post skall jag försöka vara lite mer positiv, jag behövde bara skriva av mig om musikfestivalen. Jag har alltid tyckt om den, men formatet i år är det svårt att tycka om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *